24 mar. 2010

Budinca din creier



Ingrediente:
400 gr. creier de porc sau vitel,
3 oua mari,
1 ceapa, 80 g unt,
150 g franzela fara coaja,
300 ml lapte,
100 g branza telemea,
200 ml smantana,
150 gr. cascaval (parmazan)
50 g faina,
un varf de lingurita piper,
1 ligura marar taiat marunt,
sare

 
Mod de preparare:
De obicei fac acest fel, cand pregatesc creier pane, si atunci imi raman o gramada de bucatele mici de creier. Acesta se fierbe in apa cu sare, se spumeaza, apoi se stecoara si se da la rece.
Ceapa taiata marunt se caleste in unt si putina apa pana se aureste. Franzela taiata in felii se inmoaie in laptele rece, pana candil absoarbe in intregime.


Cu o furculita se zdrobeste creierul impreuna cu franzela nestoarsa, se adauga ceapa, branza telemea rasa fin, nedesarata, smantana, galbenusurile, mararul, faina, piperul, sarea si se amesteca bine. Albusurile se bat spuma, se adauga amestecand usor cu telul, prin rasturnare.
Apoi se rastoarna intr-o tava.bine unsa cu margarina solida si tapetata cu pesmet. Se poate pune si intr-o forma de chec. Se rade cascavalul deasupra, dupa care se da la cuptor.
Budinca se coace intr-o tava cu apa fierbinte circa o ora, in cuptorul bine incins. Dupa 30 minute, daca budinca se rumeneste prea tare, se reduce focul sau se acopera tava. Budinca se poate servi fierbinte sau rece.

Pofta buna!

4 comentarii:

MihaeRa spunea...

F. interesanta reteta!!!! Yumm...

adnas54 spunea...

@m.t., multumesc. Este buna, asa ca sa o incearci. Sanda

Claudia-Maria spunea...

pfuai minunat sufleul,ador genul asta de mancare-tarta,foarte fain aperitiv,felicitari.

adnas54 spunea...

Claudia-Maria ma bucur ca-ti place. Sanda