25 dec. 2009

Sarbatori Fericite si La multi ani!



Tuturor prietenilor mei, cat si acelora care poposesc pe blogul meu,
va urez Sarbatori pline de caldura si lumina, langa bradul impodobit,
alaturi de cei dragi !!!
Sarbatori Fericite si La multi ani!


13 dec. 2009

Cantece de Craciun



O, BRAD FRUMOS
O, brad frumos, o brad frumos,

Cu cetina tot verde.

Tu esti copacul credincios,

Ce frunza nu si-o pierde,

O, brad frumos, o brad frumos,

Cu cetina tot verde.

O, brad frumos, o brad frumos,

Verdeata ta îmi place.

Când o revãd sunt bucuros
Si vesel ea ma face.

O, brad frumos, o brad frumos,

Verdeata ta îmi place.

O, brad frumos, o brad frumos,

Cu frunza neschimb
atã.
Mã mângai si mã faci voios

Si mã'ntaresti îndatã.

O, brad frumos, o brad frumos,
Cu frunza neschimbatã.




CÂNTEC DE CRÃCIUN


Din an în an sosesc mereu
La geam cu Mos Ajun,

E ger cumplit, e drumul greu,

Da-i obicei strãbun.

Azi cu strãmosii cânt în cor

Colindul sf
ânt si bun.
Tot mos era si-n vremea lor

Bãtrânul Mos Crãciun.

E sãrbãtoare si e joc
In casa ta acum,
Dar sunt bordeie fãrã foc

Si mâine-i Mos Crãciun.

Si-acum te las, fii sãnãtos
Si vesel de Crãciun,

Dar nu uita, cât esti voios

Române sa fii bun.




AFARÃ NINGE LINISTIT

A
farã ninge linistit
Si
'n casã arde focul
Iar noi pe lângã mama stând

Demult uitarãm jocul...

In casa patul e fãcut

Dar cine sã se culce

Când mama spune de Iisus

Cu glas duios si dulce...

Cum S-a nãscut Iisus în fân

In ieslea cea sãracã

Iar boii peste ei suflau
Cãldurã ca sã-i facã

Si-au mai venit la El apoi

Pãstorii de la stânã

Si îngerii cântau în cor

Cu flori de crin în mânã...

2 nov. 2009

Florile comestibile

Unele flori sunt nu numai frumoase dar si bune de mancat. Acestea sunt consumate din timpuri mai vechi. Inca exista reticente la unele persoane care daca vad un fel de mancare ornamentat cu flori proapete pentru ca nu stiu daca sa manance sau nu si decorul.


Exista cateva flori care pot fi consumate atat proaspete cat si gatite. In comert este destul de greu sa


le gasesti dar se pot foarte usor si bine creste in propria gradina. Inainte de orice fiti atenti cand le culegeti, fiti convinsi suta la suta ca le cunoasteti si sunt bune de mancat. De asemenea nu mancati florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse in lista florilor consumabile si nici un caz pe cele de la florarii sau de pe marginea drumului. Cele mai multe liste cu astfel de flori se refera in special la petalele lor, deci indepartati staminele si pistilul. Gustul si mirosul florilor bune de mancat difera de la un sezon la altul. Cel mai bine este sa le culegeti dimineata, pe racoare. Daca nu le utilizati imediat atunci taiati-le cu codite si tineti-le in apa. Le puteti pastra si in prosoape de hartie la congelator.

In continuare va oferim o lista cu florile consumabile pe care le puteti creste in gradina de legume sau pe cea de flori.
-Limba mielului sau boranta rosie are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.
-Calendula sau galbenelele poate fi folosita ca substitut pentru sofran. Petalele ei se folosesc la mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau portocaliu.
-Papadia este foarte raspandita si cunoscuta, florile ei fiind foarte bune


cand sunt tinere si proaspete. In strainatate ste fla moda vinul de papadie.
-Zorelele de asemenea se folosesc la mancaruri.

-Craitele au o aroma de lamaie desi nu miros ca acestea.

-Condurul doamnei sau caltunasul este ideal pentru salate dar si ca infuzie in otet sau votca.

-Florile de boston sunt delicioase in mancarea de legume in care exista evident si dovlecei.

Intreaga floare de la panseluta este consumabila. Are o aroma fina de menta. Sunt utilizate in special pentru ornarea prajiturilor.
Multe din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel usturoiul, busuiocul, mararul mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc au flori care fac atractiva mancarea si imbogatesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate pentru conservarea legumelor.


Din flori puteti sa faceti si suc. In strainatate se amesteca florile strivite cu branza si se prajesc. Multe din aceste plante sunt folosite in industria farmaceutica in prepararea unor tincturi sau alifii.

source: incasa.ro

27 nov. 2008

Invata sa faci Sushi!


Soursa: mayra.ro

Astazi calatorim in Japonia si o sa invatam cum se face Sushi, poate cea mai populara mancare a lor. Daca inca n-ai gustat aceasta minune... nu trebuie sa mai pierzi niciun minut! Daca ai gustat si ti-ai dorit dintotdeauna sa inveti sa-l gasesti (stiu ca eu da!), ai nimerit unde trebuie!

Astazi vreau sa invatam impreuna sa facem sushi:

Principalul ingredient este orezul (acrit cu otet) combinat cu diverse alte ingrediente, gatite sau in stare cruda, cel mai adesea peste crud. Exista diverse tipuri de sushi: rulouri infasurate in foi de alge marine presate, bucati mici de orez framantate de mana si servite cu peste crud sau icre, bucati de peste crud presarate peste o farfurie cu orez. Exista si variante de sushi in care in loc de orez se foloseste tofu.

Ca sa pregatesti sushi ai nevoie de cateva lucruri esentiale:

rollerSuport pentru sushi (roller) - se gaseste la supermarket-uri si magazine de decoratiuni interioare.

noriNori: este numele japonez al foilor de alge marine uscate si presate, folosite la prepararea rulourilor de sushi (la fel, il gasesti la supermarket)

  • Orez: cu bobul scurt. Orezul fiert se amesteca cu otet de orez, zahar si sare. Este racit la temperatura camerei inainte de a fi folosit la prepararea sushi-ului.
  • Peste: proaspat si de o foarte buna calitate, oceanic (ton, macrou, somon si tipar de mare)
  • Fructe de mare: caracatita, sepia, crevetii, scoicile si carnea de crab.
  • Legume: ridichea japoneza murata, avocado, castravetele, sparanghelul precum si alte legume specific japoneze pot fi folosite ca si ingrediente la prepararea sushi-ului.

Condimente:

soiaShoyul: sosului de soia


wasabiWasabi: este o pasta picanta de culoare verde, cu gust asemanator hreanului.


gariGari: radacina de ghimbir murata

ochaOcha: in limba japoneza, Ocha inseamna ceai verde.


Sushi cu somon afumat

Ingrediente: (4 portii)

  • 175 gr orez cu bobul lung
  • 2 linguri otet
  • 4 lingurite zahar fin
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 foi de sushi nori (alga pentru sushi)
  • 60 gr somon afumat
  • 1/2 castravete taiat fasii subtiri sau sparanghel (2 bucati)

Mod de preparere:

- spala orezul si pune-l la fiert in apa

sushiPune intr-o cratita otetul impreuna cu zaharul si sarea; pune recipientul pe foc si amesteca pana se topeste zaharul; amesteca sosul obtinut cu orezul, iar compozitia intinde-o pe o tava si lasa-o sa se "odihneasca".

Atentie! Urmeaza partea cea mai fascinanta:

sushiAseaza foaie de sushi nori pe un suport pentru sushi si intinde pe ea jumatate din orez, iar la margine pozitioneaza jumatate din portia de somon si castravete sau un sparanghelul.

sushiRuleaza totul cu multa atentie, suportul o sa te ajute foare mult, iar cu un cutit bine ascutit (pe care trebuie sa-l umezesti cu apa din cand in cand), taie ruolul obtinut in felii de circa 2 cm.

sushi Pentru garnitura foloseste: pasta de wasabi, sos de soia (Shoyul), ghimbir murat (Gari).

bete Nu uita sa cumperi si bete, pentru ca experienta sa fie cu adevarat unica!

Source : mayra.ro