4 apr. 2010

Tortul Cuib de Paște


Ingrediente pentru blat:
7 oua mari
7 lg. de zahar
5 lg. de faina
7 lg. de nuca macinata
1 pachetel cu zahar vanilat
praf de copt, coaja de lamiie
Pentru sirop:
200 gr.zaharul si 200 ml. apa
Ingrediente crema de nuca
250 grame nuci, 180 grame zahar,
500 ml lapte,
1 pudding de cacao, 2 linguri rom
250 gr. unt
Decor:
250 frisca hulala + 100 gr. ciocolata alba
Mod de preparare:
Se fac doua blaturi, unul din: 4 oua, 4 lg de zahar, 3 de faina si 4lg. de nuca. Celalalt din: 3 oua, 3 lg. de zahar, 2 lg de faina si 3 lg. de nuca. Nuca se bate in piulita sau se pune intr-o punga si se trece cu un sucitor peste punga.
Blaturile se fac clasic. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce amestecul creste si se ingroasa. Se adauga faina, nuca, zaharul vanilat, praful de copt, coaja de lamiie si la sfarsit albusurile batute spuma tare. Dupa omogenizare se rastoarna compozita intr-o forma cu pereti detasabili, unde se pune hartie de copt sau se unge forma cu unt si se da la cuptor cca. 25 de minute.

La al doilea blat, cel din 3 oua, se pune in centru formei de tort un cerc. In golul acesta va fii cuibul iepurasului. Daca nu aveti o forma, faceti blatul normal si decupati apoi un cerc din blat.
Siropul:
Intr-un vas se face un sirop din 200 gr.zaharul si 200 ml. apa. Cand siropul începe sa se lege, se ia de pe foc si se adauga esenta de lamîie. Se insiropeaza blaturile cand acesta s-a racit.
Crema:
Se fierbe laptele cu 80 grame zahar, se adauga 250 grame de nuci pisate, pana ce nucile absorb din lapte. Apoi se adauga un plic de puding de cacao. Dupa aceea se ia de pe foc, se adauga 1-2 linguri de rom si se lasa sa se racasca. Separat 300 gr de unt se freaca spuma cu cca. 100 gr. de zahar. Se adauga si puddingul cu nuca. Se intande crema peste primul blat insiropat. Se aseaza peste crema de nuca al doilea blat, cel cu golul in centru.

Decor:
In 250 ml. frisca hulala pe bain-marie se dizolva o ciocolata alba. Cand s-a racit se bate cu mixerul si se imbraca blatul. In golul din centru se pune cocos verde, ca sa simbolizeze iarba. In acel gol se pun oule de Paste, ca sa poata sa vina iepurasul. Ouale sunt niste bomboane colorate care imita ouale in miniatura. Am vrut sa dau aerul de cosulet din nuiele, deci ceva pe nuanta de bej... dar cum mereu suntem in criza de timp, mai ales de sarbatori... am facut o improvizatie cu biscuiti, ca o bordura a cosuletului. A fost gustos, dovada ca iepurasul a venit.

8 comentarii:

Carmen spunea...

Hristos a Inviat!
Iti doresc un Paste Fericit alaturi de cei dragi!xxx

dana spunea...

Hristos a Inviat!
Un PASTE FERICIT alaturi de cei dragi!

Daniela Addario spunea...

Hristos a Inviat !
Sarbatori binecuvintate, cu pace, bunastare si sanatate !
Arata foarte bine tortul, asteptam reteta...

Anastasia spunea...

Sfintele sarbatori de Paste sa va aduca liniste in suflet, multa bucurie, sanatate, fericire si puterea de a darui si ajuta semenii.
Hristos a Inviat!

LauraAdamache spunea...

Lumina Sfintei Invieri a Domnului nostru Iisus Hristos sa reverse asupra caminului vostru izvor de bucurii, sanatate, pace, speranta si cele mai alese impliniri!

Liana10 spunea...

Hristos a inviat!
Un Paste fericit cu pace, iubire, credinta si speranta!

DAVELLA CULINAR spunea...

Hristos a inviat! Draga Sanda, sfintele Sarbatori de Paste sa va aduca pace si lumina in suflet! Arata super tortul tau, sa-l papi numai cu ochii!

Elena Toma spunea...

Ce frumusete de tort! Hristos a inviat! Sarbatori frumoase langa cei dragi.