Astazi calatorim in Japonia si o sa invatam cum se face Sushi, poate cea mai populara mancare a lor. Daca inca n-ai gustat aceasta minune... nu trebuie sa mai pierzi niciun minut! Daca ai gustat si ti-ai dorit dintotdeauna sa inveti sa-l gasesti (stiu ca eu da!), ai nimerit unde trebuie!
Astazi vreau sa invatam impreuna sa facem sushi:
Principalul ingredient este orezul (acrit cu otet) combinat cu diverse alte ingrediente, gatite sau in stare cruda, cel mai adesea peste crud. Exista diverse tipuri de sushi: rulouri infasurate in foi de alge marine presate, bucati mici de orez framantate de mana si servite cu peste crud sau icre, bucati de peste crud presarate peste o farfurie cu orez. Exista si variante de sushi in care in loc de orez se foloseste tofu.
Ca sa pregatesti sushi ai nevoie de cateva lucruri esentiale:
Suport pentru sushi (roller) - se gaseste la supermarket-uri si magazine de decoratiuni interioare.
Nori: este numele japonez al foilor de alge marine uscate si presate, folosite la prepararea rulourilor de sushi (la fel, il gasesti la supermarket)
- Orez: cu bobul scurt. Orezul fiert se amesteca cu otet de orez, zahar si sare. Este racit la temperatura camerei inainte de a fi folosit la prepararea sushi-ului.
- Peste: proaspat si de o foarte buna calitate, oceanic (ton, macrou, somon si tipar de mare)
- Fructe de mare: caracatita, sepia, crevetii, scoicile si carnea de crab.
- Legume: ridichea japoneza murata, avocado, castravetele, sparanghelul precum si alte legume specific japoneze pot fi folosite ca si ingrediente la prepararea sushi-ului.
Condimente:
Shoyul: sosului de soia
Wasabi: este o pasta picanta de culoare verde, cu gust asemanator hreanului.
Gari: radacina de ghimbir murata
Ocha: in limba japoneza, Ocha inseamna ceai verde.
Sushi cu somon afumat
Ingrediente: (4 portii)
- 175 gr orez cu bobul lung
- 2 linguri otet
- 4 lingurite zahar fin
- 1/2 lingurita sare
- 2 foi de sushi nori (alga pentru sushi)
- 60 gr somon afumat
- 1/2 castravete taiat fasii subtiri sau sparanghel (2 bucati)
Mod de preparere:
- spala orezul si pune-l la fiert in apa
Pune intr-o cratita otetul impreuna cu zaharul si sarea; pune recipientul pe foc si amesteca pana se topeste zaharul; amesteca sosul obtinut cu orezul, iar compozitia intinde-o pe o tava si lasa-o sa se "odihneasca".
Atentie! Urmeaza partea cea mai fascinanta:
Aseaza foaie de sushi nori pe un suport pentru sushi si intinde pe ea jumatate din orez, iar la margine pozitioneaza jumatate din portia de somon si castravete sau un sparanghelul.
Ruleaza totul cu multa atentie, suportul o sa te ajute foare mult, iar cu un cutit bine ascutit (pe care trebuie sa-l umezesti cu apa din cand in cand), taie ruolul obtinut in felii de circa 2 cm.
Pentru garnitura foloseste: pasta de wasabi, sos de soia (Shoyul), ghimbir murat (Gari).
Nu uita sa cumperi si bete, pentru ca experienta sa fie cu adevarat unica!
Un comentariu:
ti-am "rasfoit" blogul, foarte interesant! sa ai o zi buna!
Trimiteți un comentariu