21 ian. 2010

Coana Mita Biciclista...

" Despre Coana Mita Biciclista, sau de rimele deocheate la adresa ei, nu este o fantezie a bucurestenilor si nici o legenda, ci ea chiar a existat.
Maria Mihaescu, pe numele ei adevarat, s-a nascut in 1885, la Ditesti, judetul Prahova.. Renumele de "biciclista" si l-a castigat in anul 1898, cand ziaristul George Ranetti, redactor-sef la revista "Furnica", amorezat de ea, a observat-o intr-una din plimbarile ei cu bicicleta pe Calea Victoriei. Evident, Mita l-a refuzat, iar acest lucru l-a enervat de Ranetti, care a poreclit-o "Mita Biciclista".

Maria era o femeie frumoasa, nu prea inalta (cam 1.60 m), cu parul blond tuns scurt si cu ochii verzi - albastri. Ea a fost curtata de multi barbati celebri: Nicolae Grigorescu (trecut de 50 de ani), Octavian Goga sau regele Ferdinand. El i-a daruit casa de langa Piata Amzei, casa cu doua corpuri, ce-i poarta numele. Chiar regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de nevasta, dar ea a refuzat. A ramas fidela amorului pentru doctorul Nicolae Minovici, parintele societatii „Salvarea“.



Mita a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, imbracata in pantaloni. Avea ghidon de argint si o casheta de matase, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari, a la madame Butterfly.
De altfel, viata de lux nu-i era straina Mitei, deoarece ea detinea: o trasura, o masina coupe, slugi, nu putea sa manance decat la Athenee Palace si sa-si vopseasca parul la cel mai chic coafor de pe Calea Victoriei.
Nici in momentele cand o ducea prost cu banii nu se lasa mai prejos : ea isi trimitea barbatul, pe generalul Dumitrescu, la cersit, la un magazin alimentar de pe strada Mendeleev, imbracat saracacios, ca apoi sa cineze la Athenee Palace.
De asemenea, Coana Mita a fost prima femeie care s-a balacit in mare, imbracata intr-un costum de baie considerat sumar, pentru ca toata lumea, la acea vreme, facea baie in halat. Acest fapt a determinat o interventie a unui sef de post care a inceput sa fluiere precipitat ca ea sa iasa din apa. Mita s-a dus imperturbabila la politist, l-a lovit cu umbrela de plaja si l-a intrebat curioasa "de ce suiera".
Asadar, Maria Mihaescu a fost o excentritate la vremea respectiva, ce va ramane mereu in istorie, ca prima femeie care s-a plimbat pe bicicleta."

SURSA: e-mail

2 comentarii:

Jack T spunea...

Hallo Sanda,

foarte frumos Excurs Istoric , pentru mine foarte informativ.
Eu Vorba asta am auzito de citeva Ori aicia in Germania cind am fost Copil si a fost amuzant.Acuma stiu mai multe

Multe salutäri Jacob

adnas54 spunea...

Jacob,
Multe salutari si tie si multam de vizita. Sanda